Az integrál szemléletről


Az integrál megközelítés segít, hogy rendszerben lásd és megértsd magadat és a világot.

MI AZ INTEGRÁL?

Az integrál térkép egy Ken Wilber által kifejlesztett, mindent magába foglaló modell, mely egységbe rendezi a világ nagy kulturális és vallási tradícióinak legfontosabb elemeit, kezdve a pszichológiától, a tudományon, antropológián, miszticizmuson, szociológián, spiritualitáson, valláson, politikán és orvostudományon keresztül a biológiáig. Szintetizálja a keleti hagyományokat és a nyugati tudományos ismereteket, a múltat és a jelent, az ősi bölcsektől egészen napjaink tudományos felfedezéséig. Mindezt egy átfogó térképbe rendezi megértve, hogy az egyes területek részigazságokat fogalmaznak meg, a valóság egy-egy aspektusát tartják szem előtt. Komplexitása ellenére, szépsége az egyszerűségében rejlik. Az integrál megközelítés öt alapeleme a kvadránsok, szintek, vonalak, állapotok és a típusok.

LÁSD MÁS SZEMMEL A VILÁGOT!

Az integrál térkép több mint egy elméleti modell, ez egy lehetőség arra, hogy mélyebben megértsd önmagadat és a környezetedet, megtaláld helyedet. Segítségével, más szemmel látod a világot, hatékony, boldog és kiegyensúlyozott életet élhetsz. Megérted az embereket és a kapcsolataidat és hogy mit, miért teszel. Az integrál szemléletet az életed bármely területén alkalmazhatod, megmutatja, hogy adott helyzetben melyik nézőpontra helyezed a hangsúlyt, biztosítja, hogy minden aspektust figyelembe vegyél.

KEN WILBER

Ken Wilber nemzetközileg elismert tudományos író 25 könyvvel, melyet 30 idegen nyelvre fordítottak le. Sokan korunk egyik legjelentősebb gondolkodójának, zsenijének tartják.

1949-ben született Oklahoma Cityben Nebraska Államban (USA). Az egyetemi ismeretszerzést az orvostudománnyal kezdte, majd biokémiára váltott. A doktori képzést már nem fejezte be, mert nem értett egyet a tudományos szemlélet anyagközpontúságával.
Saját szellemi útjára lépve önállóan kezdte olvasni, összevetni és szintézisbe foglalni a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. 17 éves korától rendszeresen meditált, és mindössze 23 éves volt, amikor 1977-ben megjelent első, nagyszabású tudatelméleti könyve „The Spectrum of Consciousness” (A tudat spektruma) címen. Ken Wilbert a transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselőjeként tartották számon a 60-as években, azonban túlnőtt annak keretein, az integrál elmélet új irányzattá formálódott. 1987-től az Egyesült Államokbeli Boulderben, Colorado államban él, ahol pezsgő szellemi műhely alakult ki körülötte, 1998-ban megalapította az Integrál Intézetet, amelynek célja az integrál elmélet terjesztése, kidolgozása és gyakorlatba ültetése.

Magyar nyelven eddig megjelent munkái:

  • Határok nélkül (Édesvíz Kiadó 2000)
  • A Működő Szellem rövid története (Európa Kiadó 2003 és Ursus Libris 2009)
  • Áldás és állhatatosság (Ursus Libris 2005)
  • Integrál szemlélet (Ursus Libris 2008)
  • Bevezetés a transzperszonális pszichológiába - 3. fejezet (Ursus Libris 2006)

INTEGRÁL SZEMLÉLET NAPJAINKBAN

Az integrál szemléletet napjainkban számos területen használják, pl. az üzleti szférában, az ökológia, orvostudomány, politika, oktatás és művészet területén. Számos közéleti személyiségre is nagy hatással volt pl.: Larry Wachowski, a Mátrix producere, politikai vezetők, mint Bill Clinton, Al Gore, Tony Blair, Alanis Morisette énekesnő, Alex Grey festőművész, Sharon Stone színésznő, az üzleti világban Anthony Robbins, Thomas Keating atya, keresztény misztikus.

 

MIT JELENT NEKÜNK?

„Az integrál szemlélet számomra egy rendező térkép, segítségével rendet és egységet élek meg. Az eddig összegyűjtött ismereteim, a bennem lévő ellentmondások a helyére kerültek. Jobban értem magamat, a kapcsolataimat, az embereket és a világot. Kitágult a világ és a lelkem nyitottá vált, tudom hol a helyem és hova tegyelek benne téged.”  Szilvi

„Az integrál szemlélet integrálta bennem az eget és a földet, a szívet és az elmét. Egy rendszert adott a kezembe, mellyel eligazodom a világban úgy, hogy közben szem előtt tudom tartani a világ teljességét, komplexitását. Felhívta a figyelmemet, hogy a vagy-vagy választása helyett legtöbbször működik az együttműködÉS.”  Vénusz

Ha felkeltettük az érdeklődésedet és szeretnél bővebben olvasni az integrál szemléletről ajánljuk a figyelmedbe a következő írást, melyet a fordító engedélyével az olvasószobában teszünk közzé. Tovább>>

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.