Integrál Kommunikáció Műhely

Az Integrál Kommunikáció Szellemi Műhelyben célom egy  kommunikációs modell kidolgozása, amely figyelembe veszi és használja az integrál elmélet 5 fő ágát  (kvadránsok, szintek, vonalak, tudatállapotok és típusok). Munkánk során az integrál térkép segítségével megvizsgáljuk és integráljuk a fő kommunikációs elméleteket.

Alapvető igényünk van arra, hogy megosszuk társainkkal gondolatainkat, érzéseinket és megértést kapjunk. Ha  ez a törekvésünk sikertelen, a ki nem mondott, meg nem értett gondolatokat felhalmozzuk tudatunkban, melyek aztán lelki és később testi feszültségeket okoznak. A sikeres kommunikáció eredményeként megértenek, ez egy valódi összetalálkozást, egységet hoz létre a kapcsolatban, amitől tudatunk megnyugszik, elcsendesül egy pillanatra.

Mindennapi kommunikációnkkal meghatározzuk emberi kapcsolataink minőségét, hangulatunkat, lelki jólétünket és viselkedésünket, fizikai egészségünket. Kommunikációnk függ az adott nyelvi környezettől, a minket körülvevő társas helyzettől, kulturális értékrendektől, hiedelmektől, és természetesen belső lelkiállapotunktól, gondolatainktól, érzéseinktől. Mind a négy kvadráns kölcsönhatásban van egymással,  bármelyikben történik változás, az az összes aspektusra hatással  lesz. Integrál tudatossággal hatékony kommunikációt valósítunk meg, mélyül a tudatosságunk és emberi kapcsolataink minősége átalakul, nyertes-nyertes helyzeteket teremtünk.

A kommunikáció néhány eleme a 4 kvadránsban elhelyezve

A kommunikációt vertikális aspektusból a spiráldinamika modelljének segítségével vizsgálom. A különböző értékrendek, és a mögöttük meghúzódó motivációk meghatározzák, hogyan kommunikálunk és milyen módon érdemes kommunikálnunk ahhoz, hogy valódi megértés jöjjön létre. Ahogy egy óvodás korú gyereknek hiába  tartok tudományos, akadémikus stílusú előadást, - vajmi keveset fog belőle megérteni, én meg ott maradok értetlenül a zseniális gondolataimmal - hozzánk felnőttekhez is eltérő “nyelven” kell szólni, hogy szót értsünk egymással.

Gyere és csatlakozz az Integrál Kommunikáció Műhelybe, ha érdekel ennek a témának az  integrál keretben történő átgondolása, és vonz a közös gondolkodás, alkotás!

Arra biztatlak, hogy oszd meg ötleteidet, javaslataidat, szólj hozzá a témához!
Szilvi


Tetszett az oldal?


Várjuk a hozzászólásodat!