A 4 oszlop technika

1. oszlop

TE

2. oszlop

ÉN

3. oszlop

Igény, szükséglet

4. oszlop

Kérés, kérdés, javaslat

Panaszok

Mit csinálsz te?

Hogy vagyok én ettől, mit érzek, gondolok, teszek? Ki nem elégült szükségletem, vágyam Konkrét kérésem, tisztán megfogalmazva

1. oszlop: TE, konkretizálás

Ítélkezés, minősítés nélkül megfogalmazom a konkrét eseményt, történést, amit a másik tesz, vagy mond.

Példa: Amikor 2 héten belül háromszor késel el a megbeszélésünkről…

2. oszlop: ÉN, ettől hogy vagyok

Ebben az oszlopban visszajelzést kap arról a másik, hogy a cselekedetével mit okozott nekem. Hogyan vagyok, mit érzek, gondolok, teszek a másik viselkedésétől?

Ezzel a lépéssel visszaveszem a felelősséget és a projekciót a másikról és informálom arról, hogyan vagyok attól, amit tett, vagy mondott. Így nem ártok, nem bántok, csak tudósítok, beszámolok a belső érzéseimről.

Példa folytatása.: …azt gondolom, hogy nem tisztelsz és dühös vagyok rád.

3. oszlop: Milyen igényem, szükségletem, vágyam van

Bármely konfliktus akkor áll elő, ha valamelyik szükségletem nincs kielégítve. Fontos lépés megfogalmazni a szükségletemet, mert ebből a szükségletből születik meg a kérés, a 4. oszlop.

Ha egy szükségletem jelentkezik, akkor megjelenik a szándék is, amivel tenni akarok valamit a szükségletem kielégítésére.

Pl. éhes vagyok – szükséglet; egy finom ételt akarok enni – szándék

Példa folytatása: Arra van szükségem, hogy tisztelj és bízhassak benned, …

 

4. oszlop: kérés, kérdés, javaslat

A 3. oszlopban lévő szükségletet, igényt konkrét cselekedetté fogalmazzuk át. Kapcsolati minőséget (pl. kölcsönös tisztelet) és érzelmet (szeress!) ne kérj, mert azt nem lehet teljesíteni. A kérésed akkor fog teljesülni, ha konkrétan megfogalmazod, mit kell ahhoz cselekednie a másiknak, hogy azt érezd, kielégült a szükségleted.

Pl. szeretetre van szükséged a másiktól, ez vajon mit jelent konkrétan a te világodban, mitől fogod azt érezni, hogy a másik szeret, mit jelent az neked, hogy szeret a másik? Pl.:„Arra kérlek, hogy ölelj át, mikor hazajössz!”

Lehet a 4. oszlopban kérdés vagy javaslat, melyek szintén cselekedetekre vonatkoznak. Pl.: „Hajlandó vagy-e arra, hogy hetente kétszer együtt töltsük az estét?”

Példa folytatása: … ezért arra kérlek, hogy érkezz pontosan, és ha más dolgod van, előtte nap hívj fel telefonon!

Ha rendezni akarod a kapcsolatot, konfliktust, mind a 4 oszlopot mondd el! Ha csak a kérést mondod el, nem lesz motiváló erő, hogy változás álljon be. Ha általánosságban és metaforában beszélsz, nem lesz konkrét megértés.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.