A szív tudománya

A szív szerepének felfedezése tudományos megközelítésben.

A spirituális tanítások évszázadokon át a szívet tartották az érzelmek, a bátorság és a bölcsesség forrásának, melyet most nyugati kutatások is alátámasztanak.

 A HeartMath Intézet kutatói olyan fiziológiai mechanizmusok után kutatnak, amelyek bizonyítják, hogy a szív kommunikál az aggyal, és ezzel befolyásolja az információfeldolgozást, a felfogást, az érzelmi egyensúlyt és az egészséget.

Az 1993-ban végzett kutatások során kiderült, hogy a szív sokkal több, mint egy egyszerű szivattyú. A szív valójában egy rendkívül összetett, önszerveződő információ-feldolgozó központ saját funkcionális “aggyal”, amely kommunikál, és befolyásolja a koponya-agy segítségével az idegrendszert, a hormonális rendszert és egyéb működéseket. Ezek a hatások alapvetően hatnak az agy és a főbb szervek működésére, és végül meghatározzák az életminőséget.

Mérések segítségével bebizonyosodott, hogy az emberi szívet egy erőteljes, mintegy két és fél méter átmérőjű mágneses erőtér övezi, mely messze túlnyúlik a fizikai test határain. A megdöbbentő az, hogy a szív mágneses mezeje ötezerszer erősebb, mint az agyé. Az eddigi tudományos feltételezés, miszerint az agy elektromágneses impulzusainak adóköre a legnagyobb - megdőlt.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a szív és az agy négyféle módon kommunikálnak egymással:

  • Neurológiai kommunikáció (idegrendszer)
  • Biofizikai kommunikáció (pulzushullám)
  • Biokémiai kommunikáció (hormonok)
  • Energetikai kommunikáció (elektromágneses terek)

Az eredményekből arra a megdöbbentő következtetésre jutottak a kutatók, hogy nem az agyunkból indulnak ki a cselekvési impulzusok, hanem a szívünkből. Valójában a szívünk osztja szét az információkat az érzelmeinken keresztül. Szívünk meggyőződéseinket, érzelmeinket elektromos és mágneses rezgésekké, hullámokká alakítja át. És ezek a rezgések a testünkön túlnyúlva behatolnak a környezetünkbe, mindenbe, ami minket körülvesz. Tehát meggyőződéseink szó szerint sugároznak belőlünk, és a rezonancia törvénye - vagy mai szóhasználattal élve a vonzás törvénye - alapján hasonló rezgésű energiát keresnek.

A modern természettudomány a maga tudományos eszközeivel ismét megerősített egy olyan alaptételt, melyet a spirituális hagyományok ősidők óta kimondtak, ezúttal a szív bölcsességével kapcsolatban.

„A szívintelligenciája a tudatos értelem áradata, amelyet mi magunk is képesek vagyunk megtapasztalni, mihelyt egyensúlyba hozzuk és összekapcsoljuk elménket és testi érzéseinket.”

A cikket a HeartMath Intézet kutatásai alapján Kun Szilvi írta. A kutatásokról angol nyelven az Intézet honlapján, itt olvashatsz bővebben.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.