Bevezetés az integrál elméletbe 2.

INTEGRÁLÓDJ!

A kvadránsok

Ebben az írásban az integrál térkép 5 elemének egyikéről, a kvadránsokról írunk.

A 4 kvadráns elmélete abban segít, hogy minden pillanatban képes legyél valamennyi nézőpontot figyelembe venni. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az életedet a maga teljességében éld meg, és ráláss az elakadásaid mögött meghúzódó okokra.

Tarts velünk egy rövid utazásra az „itt és most”-ban, tapasztald meg a valóság négy nézőpontját, a négy kvadránst!

Minden pillanatban tudatában lehetsz saját érzéseidnek, gondolataidnak, miközben azt is tapasztalod, hogy éppen mit csinálsz – olvasod a szavakat a számítógéped képernyőjén a szemeddel és az agyad különböző területei feldolgozzák az információkat. Mindeközben része vagy egy rendszernek, legyen az egy nagyváros, vagy egy falu. Egy kultúra része is vagy, ami azt jelenti, hogy a dolgoknak a neveltetésed, a kultúrád, és a kapcsolataid alapján adsz jelentést. Az életed ezen pillanatát megélheted belülről – érzéseid, gondolataid tudatosításával – ránézhetsz kívülről – megfigyelve viselkedésedet, objektív valóságodat,  és mindezt egy rendszer tagjaként, adott kulturális keretbe ágyazva értelmezed.

Ez a rövid túra megmutatott néhányat azon nézőpontok, illetve szempontok közül, amelyek tudatosságunk számára bármikor elérhetőek. Ezeket a dimenziókat, nézőpontokat négy kvadránsnak hívjuk. Fontos tudni, hogy bármelyik nézőpontra is koncentrálsz, egyik sem létezik a másik nélkül. Az egyéni nincs külön választva a közöstől, a belső nem létezik külön a külsőtől.

A négy kvadráns tehát bármely dolognak a négy alapvető nézőpontját, lehetséges szemszögét jelenti. A modell segítségével megérthetjük, hogy nem kell eldöntenünk, hogy a vallás vagy a tudomány, a lélek vagy a test a valóság, hiszen mindegyiknek helye van a világban, mindegyik más-más oldaláról írja le a valóságot.

A bal felső kvadráns (BF) az egyéni, szubjektív belső megélés nézőpontja pl.: gondolataink, érzelmeink, pszichológia, meditáció.

A bal alsó kvadráns (BA) az interszubjektív, közös belső nézőpont. Szűkebb értelemben egy pár belső megélése, tágabb értelemben egy csoport közös, belső értékrendje vagy még tágabb értelemben a kultúra.

A jobb felső kvadráns (JF) az egyéni külső nézőpont, a külső, objektív világ. Ide tartozik pl. a viselkedésünk, a testünk, a természettudományok, a pszichiátria, az agykutatás.

A jobb alsó kvadráns (JA) a közös külső nézőpont, ez a társadalom területe, a csoport külső normái, viselkedése. E területhez tartoznak a családi vagy társadalmi rendszerek, a szociológia és az ökológia.

Szerző: Vénusz és Kun Szilvi

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.