Bevezetés az integrál elméletbe 3.

A fejlődés szakaszai vagy szintjei

Emberekkel foglalkozó lelki segítőként fontos tudni, hogy a hozzánk forduló ember a fejlődés mely szakaszában jár, a problémái mely szinten keletkeztek és így melyik terápiás út számára a megfelelő. A fejlődési szakaszok a szervezeti fejlődésben is megjelennek, így az üzleti világban a hatékonyságot növeli, ha tisztán látjuk a fejlődési szinteket.

A modell segítségedre lesz személyes fejlődésedben, az üzleti életben, kapcsolataid területén. A szintek ismeretében meglátod, hogy életed minden területén fejlődési lehetőségek várnak rád.

A kvadránsok áttekintése után most nézzük meg az integrál térkép második elemét, a fejlődési szinteket.

Minden egyes kvadráns fejlődik, evolúción megy keresztül, a kvadránsok szintjei között összefüggés van. A tudatfejlődése (bal felső kvadráns) együtt jár az agy fejlődésével (jobb felső kvadráns), a kulturális változásokkal (bal alsó kvadráns) és a társadalmi rendszerek alakulásával (jobb alsó kvadráns).

A magasabb szintek nem jobbak, vagy értékesebbek, hanem komplexebbek a szerveződés és mélyebbek a tudatosság szempontjából. Bármelyik kvadránsban vizsgálódunk is, a fejlődés mindenhol a növekvő komplexitás felé halad. Életünk során fejlődésünk különböző mérföldköveken halad keresztül, és az egyes fejlődési szinteken megtartjuk mindazt, amit korábban megtanultunk, új megértést adva hozzá. Ez a megőrizve meghaladás elve, mely természetes hierarchiát, holarchiát hoz létre. Így minden szint része egy nagyobb struktúrának és közben egy egészet is képvisel.

A fejlődésre jellemző, hogy folyamatos, hullámszerű és szakaszokban történik. A szakaszok nem merev létrafokok, hanem átmenetet képviselnek, ezért Wilber a fejlődést a korábban használt 10 fokú létra-modell helyett jelenleg színvonalzó mentén ábrázolja. A létra-modell a fejlődést 10 szakaszra osztja, mely felosztás önkényes. Wilber számos fejlődéselméleti modell összehasonlítása után határozta meg a fejlődési szinteket és úgy találta, hogy a 10 szakasz elég a fejlődés finom differenciálásához és még nem beláthatatlanul sok.

Az integrál modell a tudatfejlődés 10 szintjét három nagy szakaszra osztja, a preperszonális a perszonális és a transzperszonális szakaszra. A szintek mindannyiunkban meglévő potenciálok, lehetőségek, melyek már megvalósultak, vagy megvalósulás előtt állnak.

A fejlődésnek három iránya van:

  • transzformáció, amikor egy magasabb szintre lépünk
  • lefordítás, amikor az új szinten berendezkedünk, vagyis az adott szintet lefordítjuk életünk minden területére
  • regresszió, amikor átmenetileg egy már meghaladott szintre térünk vissza

Szerző: Vénusz és Kun Szilvi

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.