Elgáncsoltam magam, segítség!

Amikor én magam akadályozom a célom megvalósítását

Szerző: Vénusz

Előfordul veled olykor, hogy megfogalmazol egy célt, ami igazán lelkesítő és inspiráló számodra, hatalmas lendülettel belefogsz a megvalósításába, majd kicsivel később azt érzed, elakadtál? Tudod, mit akarsz elérni, tudod, mit kell megtenned, és egyszerűen nem teszed meg. Halogatod egyik nap a másik után, az önmagad felé érzett elégedetlenséged az egekben, teljesen elveszíted a magadba vetett hitet, végül feladod, mert úgy érzed, alkalmatlan vagy, lúzer vagy.

Ismerős neked ez a helyzet?

Ha igen, akkor máris van egy jó hírem: NEM VAGY EGYEDÜL!

Valamennyien küzdünk ezzel, amikor a tudatunkban úgy hisszük igazán akarunk valamit, és valami belül bennünk nem akarja, ezért saját magunk szabotáljuk a sikerünket.

Ismerik ezt a hétköznapi jelenséget a sikeres emberek is, ők azonban teljesen másképp kezelik, mint a sikertelenek.

Mi zajlik ilyenkor bennünk?

A háttérben egy belső konfliktus áll.

Létezik az élő szervezeteknek - tehát többek között az emberi szervezetnek - egy jellemzője, amit homeosztázisnak hívnak. Ez az élő szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége, amellyel önmaga viszonylagos biológiai állandóságát biztosítja. Minden működő rendszer egy önmagában stabil rendszer,  ezt a stabilitást igyekszik minden áron fenntartani.

Egy részünk akarja a sikert, és a vele természetes módon együtt járó változást, egy másik - rendszerint nem tudatos - rész azonban úgy véli, a régi rendszer eddig is működött, az új rendszer viszont kiszámíthatatlan következményekkel jár. Mivel e tudattalan belső részünk szeretne minket megóvni, megvédeni a változással járó bizonytalanságoktól és esetleges veszélyektől, ezért szabotálja a megvalósítást. Mégpedig igen hatékonyan.

Előkerülnek ilyenkor az önszabotázs hatékony eszközei, úgy mint:

 • önmagunk megkérdőjelezése,
 • pánik,
 • lustaság,
 • halogatás,
 • negatív énkép,
 • bűntudat.

Mit tegyek, ha sikeres akarok lenni?

A sikeres emberek igen jól ismerik ezeket a belső szabályozó folyamatokat, ugyanakkor elkötelezettek a céljaik megvalósítása mellett, ezért nem adják fel, és a meghátrálás helyett ügyesen kijátsszák ezt a belső biztonsági rendszert.

Ennek egyik rendkívül hatékony módja a következő 7 lépéses módszer.

Vegyél elő egy darab papírt, és írd fel egy számodra fontos célodat, majd menj végig pontról pontra a 7 lépésen!

 1. Figyelj befelé magadba, és kérdezd meg magadtól, valóban akarod-e ezt a célt! Lelkesedsz érte? Kész vagy rá?
 2. Miért akarod megvalósítani? Mi emberek nem célmegvalósító gépek vagyunk, hanem értelemmel átitatott lények, ezért fontos számunkra, hogy a tevékenységeinknek értelme legyen.
 3. A biztonsági rendszer kikerüléséhez gondolkozz hosszútávon! Milyen szép dolog vár rám, ha teljesítem a célomat? Gyakran a rövidtávú előnyökért adjuk fel a céljainkat. A saját józan belátásodat tudod mozgósítani azáltal is, ha élményszerűen elképzeled, milyen szenvedést okozol magadnak azzal, ha nem teljesíted a célodat.
 4. Kötelezd el magad MOST, hogy addig innen nem állsz fel, amíg 3 cetlire fel nem írod ezt a célt! A céljaidat mindig fontos írásban rögzíteni.
 5. A 3 cetlit 3 különböző helyre ragaszd ki, úgy, hogy folyamatosan szem előtt legyen!
 6. Az elkövetkező 3 napon belül, tegyél meg 3 dolgot ennek a célnak az eléréséért, MOST tervezd el, mi lesz ez a 3 dolog!
 7. Most írj fel 3 embert, akik fontosak számodra! Kérd meg őket még ma, hogy 3 nap múlva kérdezzenek rá, hogyan sikerült a vállalt feladatokat teljesíteni!

Amennyiben ezt a 7 lépést végigcsinálod a célodat megvalósítod, kivéve, ha valójában nem akarod megvalósítani, mert vagy nem a te célod, vagy nem fontos annyira mint hiszed.

Amennyiben szívesen megismernéd a siker, a tudatos teremtés valamennyi titkát, ez az online végezhető tréning izgalmas lesz a számodra. Izgalmas hír, hogy 2020. január 3-tól 10 héten át közösen csináljuk.

Ha úgy találod, hogy újra és újra elgáncsolod magad, és nem tudsz ebből a folyamatból kikeveredni, érdemes egy egyéni konzultációval a tudatalatti blokkokat oldani. 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.