Mi a Tiszta Kommunikáció?

Tiszta Kommunikációnak nevezzük, amikor valóban azt mondom, amit érzek, gondolok, ami itt és most bennem van. Önazonos módon, hitelesen fejezem ki magam, miközben tisztellek, és játszma mentes szóba állásra hívlak meg. Őszintén, önérvényesítő módon elmondom a céljaimat, kérésemet, kérdésemet feléd.

Integrál megközelítésben: a kimondott szavaim, és a látható viselkedésem összhangban van azzal, ami bennem van, ahogyan azt belülről megélem, érzem, gondolom. Vagyis a bal felső és jobb felső kvadráns azonos, aminek látható jele, hogy a verbális és nonverbális kommunikációs jelzéseim összhangban vannak. Amikor önazonos módon, hitelesen kommunikálok, a kapcsolataim megváltoznak, a szerepjáték helyett az őszinteség lesz a jellemző, ami mélyíti  és intimebbé teszi kapcsolataimat, a kommunikációm  tehát kihat a bal alsó kvadránsra.

Ma már közhelynek számít, hogy magunk teremtjük meg a minket körülvevő világot.  Amit gondolok, mondok, azt megteremtem, bevonzom  az életembe. Kimondott szavaimmal megteremtem a kapcsolataimban lévő hangulatot, befolyásolom a másik viselkedését és meghatározom a viszonyunkat. Kommunikációnkkal pillanatról pillanatra hipnotizálunk, játszmára hívunk anélkül, hogy erre tudatosak lennénk. Vannak nyelvspecifikus, kulturális hipnózis sémáink, mint pl.: elnézést a zavarásért – ezzel előfeltételezem, hogy zavarlak, ezért arra kérlek, nézz el, ne is nézz ide! A Tiszta Kommunikáció segítségével rálátunk erre a folyamatra és olyan kommunikációs módszert, nyelvi megfogalmazást sajátítunk el, mellyel egyensúlyt, harmóniát teremtünk az emberi kapcsolatainkban. Ha tisztán kommunikálsz, megváltozik a másik emberrel való kapcsolatod, a köztetek lévő hangulat, a másik reakciója, ezért a Tiszta Kommunikációt Szó Mágiának is hívjuk. A valódi üzeneteimet közvetlenül, tisztán kimondva juttatom el a másikhoz.

A konfliktusok helyett nyertes-nyertes viszonyokat állítok elő, játszmák helyett valódi együttműködésre hívom a másikat. A Tiszta Kommunikációt a felszabadultság érzése kíséri, egyszerű, nyílt és letisztult, azt éled meg, hogy szívből vagy együtt a másikkal. Ami a szíveden, az a szádon.

A Tiszta Kommunikációval megvalósítom a jógából ismert nem ártás elvét a kapcsolataimban, ezért szociális jógának is hívjuk. Spirituális szempontból a sílát gyakorlom azzal, hogy tisztán kimondom, ami bennem van.

A Tiszta Kommunikáció a lelki segítői munkában a verbális profizmust jelenti, a konkrét valóságnyelv technikája. Ez a kommunikációnak a konkrét valós szintje, amikor általánosítások, metaforák helyett abban segítem a kliensemet, hogy konkrétan azt fogalmazza meg, ami benne van, kapcsolatba hozom a saját érzéseivel. Valódi terápiás hatást ezen a szinten tudunk elérni.

Gyerekkorunkban mindannyian tisztán kommunikálunk, mire felnövünk, megtanuljuk, hogy nem mindig éri meg tisztán kimondani, ami bennünk van. A környezetünktől kapott visszajelzések hatására, saját boldogulásunk érdekében különféle módszereket fejlesztünk ki, tanulunk el, amivel elrejtetjük, becsomagoljuk eredeti üzeneteinket. Sok esetben mi magunk sem tudjuk, mi  közlésünk valódi célja. A Tiszta Kommunikáció segít abban, hogy újra őszintén, igazul add magad és ezt váltsd ki a környezetedből is.

Kun Szilvi


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.