Múltintegrálás

Általános igényünk van arra, hogy a mindennapok történéseit megosszuk egymással, hogy legyen valaki, akinek elmondjuk, és aki visszajelzést ad, segít tájékozódni a jelenségekben.

Kompetenciaérzést ad, ha valakivel feldolgozzuk az eseményeket.

De vajon feldolgoztuk-e valaha múltunk egészét, az életünk történéseit?

Mekkora kompetenciaérzet származhat abból, ha végre renddé, egy lineáris tanulási folyamattá áll össze mindaz, amin keresztülmentünk életünkben?Amikor megismerünk valakit, akit egészen közel akarunk engedni magunkhoz (legyen az pár- vagy jóbarát-jelölt), a kapcsolat első szakaszában nagy hangsúlyt fektetünk az ismerkedésre, vagyis a múltunk kölcsönös elmesélésére. Az ilyen beszélgető folyamat segítségünkre van abban, hogy eldöntsük, valóban azt a közelséget akarjuk-e vele, amit az első szimpátia alapján éreztünk.

Múltunk megosztása elengedhetetlen a harmonikus kapcsolatok kialakításához, hiszen ha nem érezzük a másik a múltját, bizonytalanok maradunk őt illetően. Annyira igényeljük a másik múltjának megértését, áttekintését, amilyen hosszú távon akarunk vele lenni.

Múltintegrálás coach segítségével

Ha van egy célod – ha valamit komolyan meg akarsz csinálni -, jó, ha megérted a múltadat annak szempontjából.

A múltintegráló folyamat során életed tapasztalatait specifikusan a szerint nézzük végig és dolgozzuk fel, hogy azok hatékonyan támogassanak jelenlegi céljaid elérésében. A módszer célja tehát: használhatóvá tenni a múltadat a jövőd szempontjából.

Ez egy folyamatos intelligenciafokozó eljárás, hiszen azáltal, hogy most átnézzük a múltadat, a jövőben többet fogsz tanulni a helyzetekből. Miért?

Mert a folyamat során megérted az ahhoz kapcsolódó korábbi élményeidet, koncepciód alakul ki azokról, és így beilleszted őket az énképedbe, a világképedbe és az összes többi modelledbe.

A múltintegrálás fő dolga a negatív énkép megkérdőjelezése és lebontása. Ehhez a korábbi traumatikus tapasztalataidat támogató viszonyba hozzuk a céljaiddal, azáltal, hogy újraértékeljük azokat. Az újraértékelés lényege a választási helyzet felismerése, megteremtése, miután rendszermodelled van a helyzetről. Döntési helyzetben pedig akkor érzed magad, ha átfogó térképed és választható alternatíváid vannak a történésekről.

A múltintegrálás folyamán térképeket alkotunk. A térkép egy olyan grafikus visszajelző eszköz, ami az egyszerű szöveges leírásnál sűrítettebb, és így az érzelmeket direktebben kiváltva nagyon nagyszámú összefüggést képes láttatni – olyat is, amit jelentéssűrítés nélkül nem állna módunkban észrevenni.

A múltintegráló módszerről

A múltintegrálás alapja egy olyan szoftverekkel támogatott módszer, amelynek elméleti hátterét a KapcsolatDinamika modellrendszere, azon belül is az Identitás, az Intelligencia és az Interakció hármasa alkotja.

  • Identitás: a magunkról és a többi emberről, a világról alkotott attribútumok összességeként leírható képünk
  • Intelligencia: a képességünk arra, hogy modell-rendszert alakítsunk ki a világról
  • Interakció: az egymással való kölcsönhatásaink

Az általános folyamatban kötetlenül végigbeszéljük az életutadat, miközben kigyűjtjük az identitásodra és az intelligenciamodelljeidre való utalásokat, illetve életed fő eseményeit, és a meghatározó élettartományokat. Majd definiáljuk az életutad főbb korszakait, amelyek a további munkánk alapegységét képezik.

Innen már speciális fókusszal haladunk tovább, attól függően, hogy mire van szükséged, igényed.

Fókuszajánlataink:

Célrendszer: Milyen rövid és hosszú távú céljaid voltak életedben, melyiket kitől és hogyan tanultad? Hol tartanak most a „tanítóid” a megvalósításban? Azok a céljaid milyen világhoz vezettek téged (és őket)? Mikor milyen alapon változtattál a céljaidon, és az életed hogyan változott általuk?

Kapcsolati viszonyok: Milyen módszereid voltak a kapcsolataid létrehozására és fenntartására? Az egyes korszakokban milyen emberekkel kapcsolódtál, akkor milyen volt az önérzeted, a boldogságszinted, és vajon milyen összefüggések szerint? Megnézzük, kivel milyen szerződében, szerepben voltál, és a kedvenc szerepeid hogyan változtak az idő folyamán. Még azt is, hogyan állítottad elő magadat a társas közegedben olyannak, amilyen voltál, és ebben kivel miben működtél együtt?

Tanulás: A korszakaidban milyen tanulási módszereid voltak, hogyan vettél át modelleket másoktól, és a modellek eredményeként hogyan értelmezted a világot és benne önmagadat?

Döntéshozatal: Ez a munka a célrendszer áttekintéséhez kapcsolódik, annak elmélyült tovább bontása. Soha nem az események traumatizálnak, hanem azok értelmezései, és mindig van lehetőséged arra, hogy olyan minták alapján hozz döntéseket, amitől előremozdul az életed. A döntéseid áttekintését elsősorban a korszakaid határánál nézzük.

Megnézzük:

  • hogy az egyes helyzetekben kinek a mintáját követted
  • hogyan csinálnád most?
  • érted-e, hogy miért az volt az optimum, amit választottál?

Ez a legfontosabb – felismerni, hogy minden élethelyzetben miért az volt a legjobb megoldás, amit tettünk.

Például, ha a középiskola végén félénkebb lettél, ott vajon milyen választási lehetőségekből, milyen tényezők alapján hoztál döntést, hogy visszavonulásra állítottad az iránytűt?

A múlt áttekintése után visszatérünk a jelenbe, és áttekintjük, hogy a jelenlegi életed mely területére van vonatkozása a feltérképezett dolgoknak. Megnézzük, hogy a múltad eredményeként milyen erősségeid és gyengeségeid vannak a célod megvalósításához, és azokat hogyan hasznosíthatod. Amikor a gyengeségeid, hibáid előnyeit meglátod - hiszen minden gyengeség valamilyen képességet fejleszt - megszűnik számodra a múlt lehúzó íze, amitől az életed további döntéseit is szabadabban hozod majd meg. Ekkor feltesszük a kérdést:

Akarsz-e új döntést hozni, MOST milyen életutat választasz ezzel?


További információ: a www.kapcsolatdinamika.hu oldalon, vagy a 06-30-399-1114 telefonszámon.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.